5 manieren om stress nu te verminderen

5 manieren om stress nu te verminderen

Voel je je gestrest? Neem tien minuten de tijd om een van de onderstaande activiteiten uit te proberen en je stressniveau te verlagen.

1. Oefenen

Het is niet voor niets een cliché: lichaamsbeweging zorgt er echt voor dat je lichaam goede hormonen zoals endorfine vrijgeeft, wat je kan helpen om je minder gestrest te voelen. Stress kan er ook voor zorgen dat je onbewust je spieren aanspant, wat er voor kan zorgen dat je minder zin hebt om te bewegen.

Het hoeft geen volledige workout te zijn: loop een blokje om, doe 20 jumping jacks, ga een rondje hardlopen of zoek een yogaflow van 10 minuten op YouTube om te volgen.

2. Organiseer

Stress kan de kop opsteken als je je overweldigd voelt door het aantal taken dat moet worden gedaan of deadlines die moeten worden gehaald. Het schrijven van een takenlijst of een tijdmanagementstrategie kan je helpen om elke taak tot een goed einde te brengen.

Ga zitten en schrijf alles op wat je moet doen en welke stappen je moet nemen om elke taak te voltooien. Geef voorrang aan wat eerst moet gebeuren en bepaal wat tot een later tijdstip kan worden uitgesteld of wat je misschien aan iemand anders kunt toevertrouwen. Wees realistisch over hoeveel tijd het je zal kosten om elke taak af te werken en maak ruimte in je planning om jezelf te belonen als je de klus geklaard hebt.

3. Adem

Stress en angst kunnen invloed hebben op je ademhaling, wat weer gevolgen heeft voor hoe je lichaam en geest zich voelen. Een paar keer diep ademhalen kan helpen om je ademhaling en hartslag te vertragen, je spieren te ontspannen en je geest te kalmeren.

4. Neem een time-out

Je bent geen kleuter, maar dat betekent niet dat een time-out geen nut heeft als je gestrest bent.

Net als bij kinderen kan stress invloed hebben op onze emoties en hoe we ons gedragen, maar ook op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Stress kan ervoor zorgen dat je prikkelbaar of kortademig wordt, dat je snel van streek bent of je opwindt.

Als je merkt dat stress invloed heeft op hoe je je voelt of gedraagt, is het misschien tijd om even afstand te nemen en je een paar minuten alleen op jezelf te concentreren. Doe iets wat je leuk vindt, zoals een boek lezen of naar muziek luisteren, of zoek een betrouwbare vriend of collega met wie je kunt praten over hoe je je voelt.

Time-outs hoeven niet alleen reactief te zijn: bouw elke week proactief wat ‘tijd voor jezelf’ in je agenda in, zodat je iets leuks kunt doen en tegelijkertijd voor je gezondheid kunt zorgen.

5. Mediteer

Als je nog niet aan mindfulness, meditatie of ontspanningsoefeningen hebt gedaan, is er geen beter moment om ermee te beginnen. Het is wetenschappelijk bewezen dat deze helpen stress te verminderen en te beheersen, en mentaal welzijn te bevorderen. Deze hulpmiddelen zijn nuttig wanneer je stress ervaart en als preventiemiddel in tijden dat je je goed voelt.